Huishoudens doen er alles aan om bij te dragen aan een beter milieu en klimaat in de wereld. Zeker nu het klimaat ernstig aan het verzwakken is, wordt het steeds belangrijker om op de klimaatverandering te letten. Een van de manieren om zelf ook een bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering, is het terugschroeven van uw energieverbruik in huis. Er zijn verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Wij spraken met een elektricien in Amstelveen die ons hier meer over kon vertellen.

Tip 1: maak gebruik van duurzame verlichting

De meest eenvoudige manier om energie te besparen is volgens deze elektricien het gebruik van duurzame vormen van verlichting. Maak bijvoorbeeld gebruik van spaarlampen in plaats van gloeilampen. De spaarlampen hebben een lager energieverbruik, waardoor u over een langere periode aanzienlijk minder energie zal verbruiken. 

Tip 2: kies voor meer branduren met ledverlichting

Een alternatief voor de spaarlampen die u in huis kunt gebruiken is het gebruik van ledverlichting. Ledverlichting biedt doorgaans een aanzienlijk groter aantal branduren dan spaarlampen en conventionele gloeilampen. Zo hoeft de verlichting minder snel vervangen te worden.

Tip 3: schaf zuinige grootstroomverbruikers aan

Let bij de aanschaf van een grootstroomverbruiker goed op het energielabel van deze elektrische apparaten. Des te groener het label van de apparatuur is, des te lager zal het energieverbruik ook zijn. Zeker bij apparaten als een elektrisch kooktoestel, een wasdroger en soortgelijke apparatuur is het belangrijk om op het energielabel van de apparatuur te letten.

Tip 4: zet de verlichting pas later aan

Het geheel aan verlichting binnen uw woning wordt als een grootstroomverbruiker gezien. Het is zelfs zo dat de verlichting meer energie verbruikt dan een vaatwasser of wasdroger binnen uw woning. Om minder energie te verbruiken is het raadzaam om uw verlichting pas later op de dag aan te zetten. Zeker op een donkere herfst- of winterdag kan het verleidelijk zijn om de verlichting de hele dag aan te laten staan.

Tip 5: hang de was voortaan buiten

Ook het gebruik van een wasdroger vergt de nodige energie. Om uw energieverbruik te verlagen is het verstandig om de was voortaan buiten te laten drogen. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar vaak ook beter voor uw kleding.