Een buitenlamp met sensor maakt je leven een stuk eenvoudiger en veiliger. Doordat je ervoor kunt kiezen om een buitenlamp met een bewegingssensor of met een schemersensor te nemen is er een ruime keuze uit verschillende soorten buitenlampen die bij jouw wensen passen.

Maar waarom zou je nu zo’n vol automatische buitenlamp nemen? Vandaag gaan we kijken wat de voordelen zijn van buitenverlichting met sensor en of er misschien ook wat nadelen aan zit.

Buitenlamp met bewegingssensor

steinel sfeerEen buitenlamp met een bewegingssensor wordt de laatste tijd vooral gebruikt om inbrekers af te schrikken wanneer deze je terrein op komen. Daarnaast is een buitenlamp die aangaat als hij beweging detecteert ideaal wanneer je ’s avonds laat thuis komt. Zo hoef je de lamp niet de hele avond aan te laten staan, maar heb je wel licht wanneer je het nodig hebt.

Daarnaast bespaart een bewegingssensor ook aanzienlijk op het verbruik van stroom. Door in te stellen dat de lamp bijvoorbeeld maar 15 seconden hoeft te branden, staat hij nooit onnodig te aan.

Bij het kopen van een buitenlamp met bewegingssensor is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de reikwijdte van de lamp. Als deze te kort is, dan heb je kans dat de lamp pas te laat aangaat, wanneer je aan komt lopen. Als de reikwijdte te ver is heb je ook kans dat de lamp aanspringt als er iemand op straat voorbij loopt.

Ook is het van belang dat je een lamp met de juiste gradenhoek hebt. Als een lamp alleen maar recht van voren hoeft te detecteren, dan hoeft deze gradenhoek niet zo groot te zijn. Maar als hij ook in de breedte moet detecteren is het belangrijk dat je een lamp neemt met een brede gradenhoek.

Wel is de hoek te bepalen door de sensor gedeeltelijk af te dekken.

De meeste bewegingssensoren hebben een infrarood sensor waardoor de lamp niet reageert op bijvoorbeeld beweging van struiken.

Buitenlamp met schemersensor

Je hebt van die dagen waarop je er halverwege de middag achter komt dat je buitenlamp nog steeds aanstaat. Denk er dan eens over na om een buitenlamp met schemersensor te nemen.

Een buitenlamp met schemersensor is de ideale oplossing als je wel de hele nacht verlichting wilt hebben, maar op het moment dat het weer licht wordt weer uitgaat. Door het aantal lux. goed in te stellen, gaat hij op precies de juiste moment aan.

Losse sensoren

Losse bewegingssensorHeb je al een prachtige buitenlamp hangen zonder sensor, maar wil je toch nog gebruiken maken van de voordelen ervan? Dan zijn er altijd nog lossen bewegings of schemersensoren. Deze sensoren kun je eenvoudig tussen de voeding en de lamp plaatsen. Het aansluiten van een sensor is afhankelijk van het merk of type. Geen paniek, een duidelijke beschrijving wordt altijd meegeleverd.

Iedere schemersensor is in te stellen hoe sterk hij moet reageren op het licht. Door het aantal lux. in te stellen weet hij precies wanneer hij aan moet gaan. Bij de meeste sensoren is dit tussen de 1 en 10 lux, waarbij 10 lux. is te vergelijken met een lichte schemering. Maar je hebt ook sensoren die verder gaan dan 10 lux. Van het merk Steinel zijn er lampen die tot wel 2000 lux. in te stellen zijn.

LED schemerbolLichtbron met sensor

Ben je nou niet zo handig met het aansluiten van een losse sensor, dan is er ook nog altijd de lichtbron met schemersensor. Deze lichtbron werkt op dezelfde manier als een gewone lichtbron, alleen gaat pas aan wanneer het donker wordt.

Conclusie

Door te kiezen voor een buitenlamp met sensor ga je akkoord met een aantal voordelen. Genodigde gasten hebben licht waar ze het nodig hebben, en ongenodigde gasten worden afgeschrikt als de lamp aanspringt. Daarnaast heb je nooit het probleem dat de lamp overdag aan blijft staan waardoor je aanzienlijk op energie kunt besparen. Bij een lamp met een bewegingssensor is deze besparing nog groter dan bij een lamp met een schemersensor.

Als je al een lamp hebt hangen kun je gebruik maken van een losse bewegings- of schemersensor. Deze is eenvoudig tussen de lamp en de voeding te installeren. Ook een lichtbron met ingebouwde schemersensor kan hiervoor de oplossing bieden, waardoor je het aansluiten en instellen van een losse schemersensor eenvoudig kunt vermijden.

 Steinel Schemersensor

Een nadeel hiervan is, is dat een sensor altijd wat kan detecteren waardoor hij aangaat, terwijl dit soms niet de bedoeling is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat wanneer er een kat langsloopt, de lamp aanspringt. Dit kun je wel grotendeels voorkomen door de sensor zo in te stellen dat deze daar precies overheen kijkt.