Je bent opzoek geweest naar een staande buitenlamp, en na een periode van inspiratie heb je er dan ook eentje aangeschaft. Maar nu? Daar staat hij in de schuur, te wachten om het boegbeeld van je tuin te gaan worden. Maar hoe krijg je nu een lantaarn stevig in de tuin, zodat hij niet met een zuchtje wind al horizontaal ligt, defect is, maar vooral het imago van uw tuin verliest.

In deze blog leggen wij uit hoe een staande buitenlamp zo stevig mogelijk op een onverharde of verharde ondergrond gemonteerd kan worden.

Onverharde grond

Op een onverharde grond kom je er niet met een paar bouten en moeren van af. Bij het monteren van de buitenlamp is het belangrijk dat je rekening houdt met de afmeting van de voet van de lamp. Deze bepaalt namelijk hoe groot bijvoorbeeld een montagespie moet worden. Een montage spie wordt in de meeste gevallen gebruikt om een staande buitenlamp te plaatsen. Deze montagepin is makkelijk te plaatsen door een gat te graven die iets smaller is dan de spie zelf. Daardoor klemt de spie zichzelf vast in de grond. Daarna kunt u de buitenlantaarn eenvoudig monteren op de spie. Het voordeel van een spie is dat deze veel gaten bevat; er is dus altijd wel een mogelijkheid waar de gaten van de lantaarn overeenkomen met de gaten van de lamp.

 

Maar wat als de buitenlamp nou niet past op de grootste spie?

 

Dat kan natuurlijk altijd voorkomen. Daarvoor is een andere oplossing verzonnen. Naast een montagespie kunt u ook gebruik maken van een betonblok. Een betonblok is bedoeld om grotere, zwaardere lampen stevig gemonteerd te kunnen krijgen.5820 Spie 3 KS buitenverlichting

Ook hier is het belangrijk dat je rekening houdt dat de diameter van het betonblok overeenkomt met de diameter van de voet van de staande buitenlamp.

Buitenlampen met een nog grotere voet dan de grootste betonblok vereisen een andere oplossing. De oplossing hiervoor is om zelf beton te storten. Dit kan op een vrij eenvoudige manier.

Hiervoor hebt u nodig:

– 1 bak geschikt voor beton.

– 1 houten plaat

– Beton (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van de bak)

– 3 รก 4 delen draadeind (afhankelijk van het aantal gaten)

1. Je stort beton in een bak die groot genoeg is om een buitenlamp stevig in de grond te kunnen monteren.

2. Je plaatst de buitenlamp op een houten plaat en boort gaten daar gaten die overeenkomen met de gaten van de buitenlamp.

3. Je legt de houten plaat op de bak met beton en steekt hierdoor draadeinden. Zorg ervoor dat deze recht in het beton gestoken worden.

4. Nadat het beton gedroogd is, kun je de buitenlamp op de draadeinden plaatsen en deze vast zetten met borgmoeren.

Verharde grond

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je buitenlamp op een al bestaande verharde ondergrond wilt plaatsen. Dit kan een tegel zijn, maar ook een biels, of andere verharde delen. Ook daar is het mogelijk om eenvoudig uw buitenverlichting te plaatsen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een aantal bouten en moeren. In plaats van bouten en moeten kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van bijvoorbeeld een houtdraad. Een houtdraadbout draait zichzelf vast in het hout, en is daar moeilijk van te verwijderen.

Wat wel belangrijk is om in de gaten te houden dat wanneer je een buitenlamp op een tegel plaatst, de tegel goed stevig in de grond of het zand ligt. Als je namelijk een zware buitenlamp heb, is de kans groot dat deze alsnog omvalt bij windstoten als de tegel niet erg vast ligt. Een buitenlantaarn op een tegel monteren kun je het beste doen met een buiten en een moer. Plaats de lantaarn op de tegel en boor gaten in de tegel die gelijk zijn aan de gaten van de buitenlantaarn. Plaats daardoor de bouten en draai deze vast met zelf borgende moeren. Gebruik bij voorkeur roestvast stalen bouten en moeren om zo roestvorming te voorkomen.

Een andere tip bij het plaatsen van een buitenlamp op een tegel of ander verharde ondergrond is om tussen deze ondergrond en de lamp een plastic of rubberen ring te plaatsen. Daardoor komt de staande lamp een halve centimeter van de ondergrond en stroomt het water er makkelijk onderdoor. Hierdoor voorkom je dat er water bij de lamp blijft staan en deze dus vroegtijdig gaat roesten/bladderen.

Conclusie

Bij het plaatsen van een staande lantaarn is het altijd belangrijk om rekening te houden met de ondergrond. Komt de lamp op een verharde of onverharde ondergrond? Op basis daarvan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld in een onverharde ondergrond een spie te plaatsen er daarop een lantaarn te monteren. Bij buitenlampen met een te grote voet wordt er geadviseerd om een betonblok te gebruiken. Dit omdat deze buitenlampen ook meestal groter en zwaarder zijn.

Bij een verharde ondergrond kan de lantaarn rechtstreeks gemonteerd worden op de ondergrond. Bij voorkeur met plastic of rubberen ringen om zo vervroegde roestvorming/bladderen te voorkomen.

In alle gevallen wordt geadviseerd om roestvast stalen bouten en moeren te gebruiken. Dit ook om snelle roestvorming op de bouten en de moeren te voorkomen wat door kan trekken naar de buitenlamp.