Een 12 volt systeem aanleggen is eenvoudiger dan u denkt. Maar omdat ieder merk zijn eigen systeem heeft, lijkt het zo moeilijk. Vandaag gaan we het 12 volt systeem van In-Lite onder de loep nemen. Wat is er mogelijk en hoe is het mogelijk? We gaan er achter komen.

De juiste producten voor uw tuin

Zoals bij ieder 12 volt systeem heeft u een transformator nodig. Afhankelijk van de totale wattage die er in de tuin aan verlichting komt, kan er worden gekozen voor een 56 watt of een 108 watt transformator. De transformator zorgt ervoor dat de spanning van 230 volt naar 12 volt wordt omgezet. De transformator is voorzien van een licht/donker sensor én een tijdschakelaar. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat de verlichting aangaat wanneer het donker wordt, en 2 uur daarna weer uitgaat.

348_in-lite_20150330Armaturen

Voordat u een transformator gaat aanschaffen moet u eerst weten wat er verlicht moet gaan worden. Dat is namelijk ook noodzakelijk om de juiste lengte kabels te bestellen. Het beste is om dan eerst een schets van uw tuin te maken met daarin zoveel mogelijk details.

Daarna bedenkt u welke objecten u wilt verlichten. Hier een boom, daar een trap, het terras en misschien wel dat mooie hoekje achterin de tuin. Door juist wat elementen achterin de tuin te verlichten creëert u diepte in uw tuin.

Nadat u weet wat u wilt gaan verlichting, kunt u gaan kijken hoe u deze objecten wilt verlichting. In-Lite Verlichting werkt met drie lichtmaten: Small, Medium en Large. Deze lichtmaten staan voor de lichtintensiteit. Zo kan met Small prima een terras of border verlichting worden, terwijl u met Large weer een grote boom of gevel kunt uitlichten.

294_in-lite_20150330Als u weet welke lichtmaat u nodig heeft, kunt u naar de modellen gaan kijken welke deze lichtmaten hebben. Daarbij is het wel belangrijk om te gaan kijken in welke richting u de lampen wilt laten schijnen. Wilt u een boom van onder verlichten? Dan kunt u gebruik maken van grondspots. Maar wilt u een schutting met sfeer verlichten, dan kunt u het beste gebruik maken van wandverlichting zoals de Blink.

Nu u precies weet wat u in uw tuin wilt, kunt u de juiste modellen uitzoeken. Moeilijk om een keuze te kunnen maken tussen bijvoorbeeld de Liv of de Liv Low? Bekijk dan eens hoe hoog de border is, of welk gedeelte van het pad u precies wilt verlichten. De Liv is namelijk hoger dan de Liv Low en geeft iets gespreider licht.

Transformator

Nu u de armaturen gekozen heeft, weet u ook welke transformator u nodig heeft. De kans dat er later nog iets bij komt is altijd aanwezig. Daardoor zou ik altijd adviseren om iets speling te houden tussen de wattages. Stel dat u in totaal 45 of 50 watt aan totale wattage heeft, zou u logisch gezien met een 58 watt transformator vooruit moeten kunnen. Toch zou ik dan een 108 watt transformator adviseren omdat er zo zeker te zijn dat je later niet in de problemen komt.

Kabel

Naast de armaturen en de transformator is het ook belangrijk om te weten hoeveel meter kabel u nodig heeft. Het makkelijkste is dat u dit op dezelfde schets uittekent. Dit is belangrijk om te doen omdat de In-Lite kabels maar een maximaal aantal meter ver kunnen. De dunne 14/2 kabel kan tot 40 meter lineair gelegd worden. De dikke 10/2 kabel kan tot 80 meter lineair gelegd worden. Dit bekent dat de afstand tussen de transformator en het uiteinde van de kabel maximaal 40 of 80 meter mag zijn. Hieronder de afbeelding ter verduidelijking.In-Lite trafo lineair

Kabelverdeler

Afhankelijk van of u de kabel splitst in verschillende wegen, heeft u ook een kabelverdeler nodig. Hiermee kunt u verschillende richtingen in uw tuin op. Houd bij het splitsen van de kabel er per kabelverdeler maximaal 50 watt op de kabel mag. Indien het maximale wattage van de aftakking hoger dan 50 watt is moet u twee of meerdere kabelverdelers gebruiken

Het aanleggen

Alle producten zijn in huis en het aanleggen kan gaan beginnen. Als eerste legt u de hoofdkabel in de tuin. Deze kunt u net onder het oppervlak in de tuin leggen.

Als de hoofdkabel in uw tuin ligt, kunnen de armaturen aangesloten worden. Bij iedere armatuur wordt een Easy-Lock meegeleverd. Hiermee kunt u het armatuur op iedere plek op de hoofdkabel aansluiten. Omdat de Easy-Lock is voorzien van een gel laagje, waardoor u niet bang hoeft te zijn voor kortsluiting. Als er niet genoeg kabel zit aan het armatuur om hem op de hoofdkabel aan te kunnen sluiten, kunt u gebruikmaken van een verlengkabel van 1 of 3 meter. Deze komt dan tussen de Easy-Lock en het armatuur.In-Lite verlengkabel

Gefeliciteerd, uw tuin is compleet! Misschien even nog de timer instellen en dan wachten tot het donker wordt.

Heeft u nog steeds vragen over het aanschaffen of aanleggen van het In-Lite systeem? Reageer dan gerust.