De verlichting binnen uw woning heeft een zeer grote invloed op de sfeer die er in uw woning hangt. Niet alleen is het met het juiste type verlichting in uw woon- of slaapkamer een stuk gezelliger in huis, ook heeft de verlichting in huis invloed op uw productiviteit. Des te meer licht er in huis aanwezig is, des te productiever u doorgaans ook bent! Met meer verlichting kunt u zich vaak namelijk makkelijker concentreren. Reden genoeg om de verlichting in uw woning nog eens na te lopen, om te kijken waar u mogelijk verbeteringen toe kan passen. Er zijn verschillende soorten verlichting beschikbaar tegenwoordig. Denk bijvoorbeeld aan moderne ledverlichting, conventionele gloeilampen, enzovoorts. Het is sterk aan te raden om deze verlichting door een specialist aan te laten sluiten.

Verlichting aansluiten bij een nieuw-, aan- of verbouw

Bij een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning kunt u er bijna niet aan ontkomen: elektrawerkzaamheden. Hoewel er op internet steeds meer informatie te vinden is over het uitvoeren van deze klussen, blijft het sterk aan te raden om hier de hulp van een elektricien voor in te schakelen. Niet alleen kunt u tijdens het uitvoeren van deze elektrawerkzaamheden lichamelijk letsel oplopen, ook kunt u op een later moment te maken krijgen met vervelende complicaties. Denk bijvoorbeeld aan kortsluitingen, stroomstoringen of een overbelasting van de meterkast in huis. Een elektricien heeft voldoende ervaring en het juiste gereedschap om dergelijke elektraklussen in huis voor u uit te voeren.

Mocht u de verlichting toch zelf willen aansluiten, dan is het raadzaam om op internet te zoeken naar instructievideo’s en stappenplannen die u hierbij kunnen helpen. Er zijn in de afgelopen jaren steeds meer websites ontwikkeld waarop dergelijke instructies worden aangeboden. Als u deze instructies stapsgewijs volgt is de kans op complicaties relatief klein.

Maak een plan voor de verlichting in huis

Voordat een elektricien u kan helpen bij het aansluiten van de verlichting in uw woning is het raadzaam om een plan op te stellen voor de verlichting in huis. Waar in huis wilt u aansluitpunten laten installeren voor de verlichting, welk type verlichting wilt u gebruiken, enzovoorts. Voor ledverlichting heeft u bijvoorbeeld een heel andere aansluiting nodig dan voor de gloei- en spaarlampen die voorheen erg populair waren. In veel gevallen is ledverlichting aan te sluiten op een normaal stopcontact. Wanneer u ledverlichting aan het plafond wilt gebruiken kan de aansluiting nog weer anders zijn. Door vooraf een plan op te stellen voorkomt u dat u verkeerde aansluitpunten voor uw verlichting krijgt op de verschillende plekken in uw woning.

Een elektricien kan de haalbaarheid van uw plannen controleren en deze direct voor u uitvoeren. Zeker het plaatsen van de aansluitpunten voor uw verlichting kunt u het beste aan een elektricien overlaten. Een elektricien heeft hier veel ervaring mee en weet precies hoe de aansluitpunten vanaf bestaande elektrakabels gemaakt kunnen worden. De verlichting kunt u vervolgens zelf op deze aansluitpunten bevestigen.

Tip: vergelijk vooraf verschillende elektricien bij u uit de buurt met elkaar! Zo weet u zeker dat u een betrouwbare elektricien vindt.