Dit is een van de vragen die de verkopers van LampenTotaal dagelijks te horen krijgen omtrent led verlichting. Wat zijn de voordelen hiervan? Waarom is de aanschaf het duurder dan een gloeilamp? Is een led lamp ook in sfeerverlichting te krijgen? Wat bespaar ik met led? Wat moet er allemaal gebeuren wil ik gebruik kunnen maken van led verlichting? Al deze vragen gaan er vandaag voor zorgen dat u zo snel mogelijk over wilt stappen naar led verlichting.

 

Wat zijn de voordelen van led verlichting?Led lamp E27

 

Het grootste verschil tussen een gloeilamp en een led lamp is dat de warmte die nodig is om een spiraal te kunnen laten branden eruit gefilterd is. Dit kan omdat een led geen gebruik maakt van gas, maar van een vaste stof. Bij een gloeilamp wordt namelijk maar 5-10% van de energie gebruikt om licht te maken. De rest van de energie gaat verloren aan de warmte.

Je snapt natuurlijk al dat als de warmte eruit gehaald kan worden, dat dit een dikke besparing oplevert. Dit is dan ook het grootste voordeel van een led lichtbron.

 

Daarnaast gaat een led lamp ook veel langer mee dan een gloei- of spaarlamp. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat niet alle led lampen de verwachte levensduur halen. Maar ondanks dit gaan ze nog een stuk langer mee. Een gloeilamp gaat gemiddeld 1.000 tot 1.500 uur mee. Een gemiddelde led lamp houdt het toch al snel 8.000 tot 10.000 uur vol.

 

Doordat een led lamp minder energie verbruikt, bespaart u ook altijd op de energierekening. Als we een globale formule aanhouden dan kost 1 Watt € 1,00 per jaar (bij een verbruik van 12 uur per dag).

Een led lamp van 5 Watt kost dus maar € 5,00 per jaar aan stroom. Daarentegen kost een 60 Watt gloeilamp (met dezelfde lichtopbrengst!) € 60,00 per jaar.

Naast deze geldbesparing is het natuurlijk ook milieuvriendelijk besparing. Een led lamp heeft namelijk een veel lageren CO2 uitstoot dan de gloeilamp

Waarom is een led lamp duurder dan een gloeilamp?

Een led lamp is duurder dan een gloeilamp omdat er meer ontwikkeling en techniek in zit dan in een gloeilamp. Ook omdat de massaproductie van led verlichting nog niet echt geboren is, blijven ook de productiekosten nog hoger dan bij een gloeilamp. Ik merk al wel de prijzen van de led lichtbronnen licht aan het dalen zijn. Hierdoor wordt het voor iedereen interessant om over te stappen op led verlichting.

 

Is een led lamp ook in sfeerverlichting te krijgen?

Eerst was een led lamp alleen te krijgen in het lichtblauwe, felle licht. Maar dat is inmiddels verleden tijd. De eerste warm witte led lamp hebben inmiddels hun intrede op de markt al gedaan.

Zo heb je verschillende soorten lichtbronnen met de kleur warm wit (2700 Kelvin) en zelfs 2100 Kelvin, die je kunt vergelijken met de traditionele flame lampen. Doordat ze ook in verschillende fittingen te verkrijgen zijn, zijn ze in haast iedere situatie toe te passen.

 

Wat moet er allemaal gebeuren wil ik gebruik kunnen maken van led verlichting?GU Ledspot

Afhankelijk van het soort lichtbron en de toepassing is er niet veel nodig om gebruik te maken van led verlichting. De meeste fitting (E27, E14, GU10, MR16 en G9) zijn te vervangen door led lichtbronnen zonder daar te grote aanpassingen voor te doen. Wel moet u opletten als u gebruik wilt maken van een dimmer dat de led lampjes dimbaar moeten zijn, en dat er een led dimmer aanwezig moet zijn. Een normale dimmer dimt namelijk in stapjes van bijvoorbeeld 5 Watt. Als je dan een led lamp van 5 Watt of minder hebt, dan dimt hij van 5 Watt naar 0 Watt.

 

Conclusie

Bij het verwisselen van uw lichtbronnen is het een serieuze gedachte om eens over led verlichting na te denken. In de eerste plaats bespaart het je energie. Daarnaast gaan de lichtbronnen nog eens langer mee. Deze twee voordelen besparen je een hoop geld. Het enige nadeel is nog een aanschaf. De led lichtbronnen zijn namelijk duurder dan de normale gloeilampen. Dit komt grotendeels door de techniek. Naar mate er meer massaproductie komt, zal de aanschafprijs hiervan ook dalen.

Maar buiten dit nadeel blijft het altijd interessant om over te schakelen naar led lampen.

Een gemiddelde gloeilamp kost € 2,25. Een vergelijkbare led lamp kost € 12,25. Als we de 60 Watt gloeilamp en de 5 Watt led lamp erbij pakken, dan besparen we al € 55,- per jaar aan energiekosten. Trek hier de € 10,- in aanschaf ervan af, en je bespaart alsnog € 45,- (het eerste jaar!).

Maar stel dat het verbruik hetzelfde zal zijn, alleen de levensduur is langer. Dan zou je eenmalig € 12,25 moeten betalen (8000 branduren) of 8 keer een gloeilamp van 1000 branduren moeten kopen. 8 x € 2,25= € 18,-.