De Mag Tac Rechargeable is de vernieuwde versie van de niet oplaadbare variant. De twee varianten (Plain Bezel en Crowned Bezel) zijn nu ook leverbaar met een accu en een oplader. In deze review ga ik kijken wat de grootste verschillen zijn tussen de niet oplaadbare en de oplaadbare variant.

Oplaadbaar

Het grootste verschil tussen deze twee varianten is toch wel dat de normale variant uitgerust is met twee CR123A batterijen. Het nadeel hiervan vind ik dat deze relatief duur zijn, en niet in een oplaadbare variant te verkrijgen zijn. Maar die tijd is gelukkig voorbij. Met een Lithium Iron Phosphate rechargeable battery (LiFePO4) kun je 2,5 uur vooruit. In de energiebesparende stand tot wel meer dan 4 uur.

Wat ook opvalt, is de manier van opladen. Dit gebeurt namelijk op dezelfde manier als bij de Magcharger. Je plaatst de zaklamp eenvoudig in de meegeleverde oplader, en binnen een kleine 2,5 uur kun je weer optimaal genieten van het felle licht dat deze oplaadbare Maglite heeft.

Bij de gebruiksvriendelijke oplader wordt  ook een 12V autolader geleverd, om de zaklamp in de auto op te kunnen laden. Ideaal voor als je vaak onderweg zit.

Mag Tac Plain Bezel Zwart Rechargeable detail

 

Crowned Bezel vs. Plain Bezel

De Oplaadbare Mag-Tac is net als de niet oplaadbare variant leverbaar in twee verschillende varianten. De Crowned Bezel en de Plain Bezel. Het grootste verschil hiertussen is dat de Crowned Bezel een ‘kroontje’ op de bovenzijde van de zaklamp heeft, en de Plain Bezel niet.

Daarnaast zijn er ook nog wat kleinere verschillen. Zo heeft een Crowned Bezel een lichtstroom van 543 lumen en de Plain Bezel 533 lumen. Nu is dat verschil niet zo heel groot, maar je zal het maar net nodig hebben. Het kleine verschil in lumen heeft ook weer gevolg voor het verschil in het bereik van beide lampen. De Crowned Bezel heeft namelijk een bereik van 181 meter. De Plain Bezel moet daarbij drie meter inleveren, 178 meter.

Oplaadbaar vs. niet oplaadbaar

Het verschil tussen de oplaadbare en de niet oplaadbare is een stukje groter dan de oplaadbare onderling. Naast het grote verschil dat je de ene eenvoudig kunt opladen en de andere elke keer weer opnieuw moet voeden met twee CR123A batterijen zijn er ook nog wat andere verschillen. Zo heeft de niet oplaadbare Mag-Tac een lichtstroom van 320 lumen. De oplaadbare heeft er zoals hierboven beschreven 533. Wat hierbij opvalt is dat de niet oplaadbare wel verder schijnt dan de oplaadbare (193 vs. 181 meter). Dit komt omdat de oplaadbare Mag-Tac een bredere lichtstraal heeft waardoor het aantal lumen beter verdeeld wordt.

 

Mag Tac Plain Bezel Zwart Rechargeable set 1Nou kan het zijn dat je niet zoveel geeft om de felle lichtopbrengst die deze zaklampen bezitten, maar er zijn ook nog wat andere verschillen.

Zo hebben de oplaadbare Mag-Tacs ook 4 standen gekregen in plaats van de 3 die we kennen bij de niet oplaadbare. De niet oplaadbare Crowned Bezel heeft een Momentary, Full Power en een Strobe stand. De Plain Bezel heeft in plaats van de Strobe stand een Power Saving Mode. Deze vier verschillende standen heeft  oplaadbare Mag-Tac wel, allemaal in één.

Ook is de Mag-Tac Rechargeable 1,4 centimeter langer dan zijn voorganger. Dit komt natuurlijk door de oplaadmodule die er in gekomen is.

Een nadeel van de Mag-Tac Rechargeable is dat deze 2,5 uur meegaat. Bij de niet oplaadbare variant is dit 4 uur. Dit komt hoofdzakelijk door het verschil in lumen.

 

Conclusie

Al met al is de oplaadbare Mag-Tac een sterke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Naast het feit dat je aanzienlijk gaat besparen op de batterijen, geven ze ook veel meer licht. Ook hebben de oplaadbare Mag-Tacs meer standen. In de tabel hieronder zie je nog even de verschillen tussen de oplaadbare Crowned Bezel en Plain Bezel en de niet oplaadbare Crowned Bezel en Plain Bezel.

Tabel Mag Tac

Voor intensief gebruik zou ik zeker de Mag-Tac Rechargeable aanraden. Dankzij de oplaadbare accu wordt het probleem voor veel huidige Mag-Tac gebruikers opgelost. Het nadeel is dat hier vermoedelijk wel weer een hoger prijsje aan komt te hangen.

De keuze tussen een Crowned Bezel of een Plain Bezel is afhankelijk van waarvoor je hem gaat gebruiken. De Crowned Bezel wordt bijvoorbeeld bij de brandweer vaker gebruikt dan de Plain Bezel. Dit omdat het kroontje erg geschikt is om bijvoorbeeld een ruit door te slaan.

Nog even geduld

Helaas is de Oplaadbare Mag-Tac nog niet per direct leverbaar. Medio 2015 wordt deze op de Europese markt verwacht. Kun je niet wachten, en heb je ook niet zoveel licht nodig als dat Maglite Rechargeable te bieden heeft? Dan is misschien de standaard Crowned Bezel en of Plain Bezel een goede optie.