Solar verlichting

Tegenwoordig wordt er verkeerd gedacht over lampen die werken op zonne-energie, oftewel solar verlichting. De voor- en nadelen worden verkeerd geïnterpreteerd en daardoor ontstaan er misverstanden bij het gebruik van deze lampen. Daarom zetten wij voor u alles op een rijtje. Wij laten u weten hoe solar verlichting werkt, wat de voor- en nadelen zijn en geven wij ook wat tips bij het gebruik van deze verlichting.

Hoe werkt solar verlichting

Solar lampen staan voor groene energie. Bij deze lampen zitten er zonnepalen gemonteerd die zijn voorzien van de zogenaamde fotovoltaïsche cellen. Een zonnepaneel vangt overdag zon- en daglicht op en zet die vervolgens om in energie. Een misverstand onder de mensen is dat er wordt gedacht dat zo’n paneel alleen zonlicht opneemt. Dit is namelijk niet het geval. Ook als het bewolkt is zal de lamp het licht opnemen en omzetten in energie. Deze energie wordt allemaal opgeslagen in een batterij. Solar verlichting is altijd voorzien van een schemersensor wat betekent dat de lamp automatisch gaat branden wanneer de zon onder gaat of de schemering invalt. Sommige varianten beschikken ook over een bewegingssensor die alleen aan gaat wanneer er beweging is.

Tips bij het gebruik van solar lampen

Het is aan te bevelen om voornamelijk bij wat duurdere lampen, een variant te kiezen waarbij de oplaadbare batterijen te vervangen zijn. De werking van de batterij zal na een aantal jaren wat verminderen. Op zo’n moment is het verstandiger om de batterij te vervangen dan een geheel nieuwe lamp aan te schaffen.

Ook is het raadzaam om de lamp op een plek neer te zetten of hangen, waar de zon (bijna) altijd zal schijnen, zodat deze goed kan opladen. Hoe meer zonuren, hoe beter de batterij opgeladen zal worden met als gevolg dat de batterij steeds voller raakt. Wanneer het zeer donker is buiten zal het zonnepaneel minder of geen energie opwekken en dus zal de lamp niet opladen. Het is dus ook niet aan te raden om de solar verlichting in de schaduw te zetten of op te hangen.

Voor– en nadelen van het gebruik van solar verlichting

Om te beginnen met de voordelen van het gebruik kunnen we ten eerste al benoemen dat er geen elektriciteitskabels nodig zijn. Het is dus niet alleen ontzettend zuinig en milieuvriendelijk, maar ook erg makkelijk om te plaatsen. Ook is het allemaal erg veilig. Ook is solar verlichting te verkrijgen in diverse soorten en maten voor elk terras of tuin.

Nadelen van deze lampen zijn bijvoorbeeld dat de batterij kan verslijten door de jaren heen en dat het niet goed werkt bij te weinig zonlicht. De batterij zal dus niet volledig op kunnen laden en daardoor zullen er minder ‘branduren’ beschikbaar zijn voor de lamp. Daardoor zullen de meesten het niet de hele nacht volhouden. Ook is het een nadeel dat solar verlichting relatief weinig licht geeft t.o.v. een 230V lamp.


Wilt u een kijkje nemen bij een breed assortiment aan solar verlichting? Bezoek dan: https://www.lampentotaal.nl/solar-verlichting