Stroomstoringen vormen voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Als gevolg van een stroomstoring heeft u doorgaans geen licht meer huis, kunt u geen mailtjes meer sturen of werken aan een belangrijk verslag, enzovoorts. Reden genoeg om de kans op stroomstoringen in huis zo klein mogelijk te maken! Vaak ligt een kortsluiting aan de basis van zo’n stroomstoring, waarbij er verschillende oorzaken voor een kortsluiting kunnen worden aangewezen. Denk bijvoorbeeld aan twee kabels die met elkaar versmelten, oude elektrische apparaten die vervangen moeten worden, enzovoorts. In dit artikel geven we een aantal handige tips om een kortsluiting in huis te voorkomen.

Laat elektra door een specialist aanleggen

Om te beginnen is het van groot belang dat de elektriciteitskabels in huis op de juiste wijze worden aangelegd. Hoewel er op internet tal van interessante instructievideo’s en stappenplannen te vinden zijn voor het aanleggen van elektra is het raadzaam om dit aan een specialist, een elektricien, over te laten. Een elektricien beschikt over de nodige ervaring en hulpmiddelen om de elektrakabels op de juiste wijze voor u aan te leggen. Op die manier wordt de kans op vervelende kortsluitingen aanzienlijk kleiner.

Bij het aanleggen van de elektrakabels is het onder meer erg belangrijk om voldoende ruimte tussen de elektrakabels te houden. Zo is dat de kans klein dat de warmte niet meer kan ontsnappen, waardoor het rubberen omhulsel van de elektrakabel zou smelten. In het ergste geval komt de binnenzijde van de ene elektrakabel in contact met de binnenzijde van een andere elektrakabel, met alle gevolgen van dien. Ook de ondergrond dient volledig schoon te zijn voordat u de elektriciteitskabels hier legt.

Oude elektrische apparaten vervangen

Minstens zo belangrijk als het op de juiste wijze aanleggen van elektriciteitskabels is ook het regelmatig vervangen van oudere elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een oud koffiezetapparaat of een oude waterkoker die al in geen jaren vervangen zijn. Door de jaren heen kan de elektra aan de binnenzijde van deze apparaten sterk versleten zijn, waardoor er kortsluitingen kunnen ontstaan. Door de apparaten regelmatig te vervangen maakt u de kans op een vervelende kortsluiting in huis een stuk kleiner. Er zijn op internet verschillende websites te vinden waarop meer informatie gegeven wordt over de gemiddelde levensduur van elektrische apparaten. Overigens is het vervangen van oude elektrische apparatuur niet alleen goed voor het voorkomen van kortsluitingen in huis. Ook zijn nieuwe apparaten vaak aanzienlijk milieuvriendelijker.

Onderhoud aan de elektra in huis uitvoeren

Hoewel u er alles aan kan doen om de kans op kortsluitingen zo klein mogelijk te maken, is het sterk aan te raden om de elektra in huis regelmatig te laten controleren door een elektricien bij u in de buurt. Een elektricien loopt de elektrakabels na op een beginnende slijtage en kan deze waar nodig direct voor u vervangen. De kans dat er als gevolg van de slijtage alsnog kortsluitingen ontstaan wordt hierdoor een stuk kleiner. Daarbij kan de elektricien voor u bepalen of elektrische apparaten al vervangen zouden moeten worden.